На днешния ден можем  да си спомним за Христо Белчев,

...
На днешния ден можем  да си спомним за Христо Белчев,
Коментари Харесай

Финансовият министър Христо Белчев е убит при покушение срещу премиера Стамболов

На днешния ден можем  да си спомним за Христо Белчев, българският политик от Народнолибералната партия и финансов министър в държавното управление на Стефан Стамболов. Като стихотворец той употребява псевдонима Чебел .

Христо Белчев е роден през 1857 година в град Търново. Завършва Търновското класно учебно заведение (1869 г.) и гимназия в Загреб (1872-1876 г.). Като възпитаник той разгласява стихове на хърватски език. Учи към година в Загребския университет и по-късно прекъсва следването.

След връщането си в България Христо Белчев работи като служител в Севлиево, Търново и София (1878-1881 г.). След това отпътува в чужбина и приключва стопанска система в Париж (1881-1884 г.) като стипендиант на българското държавно управление. След това от 1885 до 1890 година е служител в Министерството на финансите, като заема длъжностите основен инспектор и основен секретар.

На 14 ноември 1890 година Христо Белчев става министър на финансите в държавното управление на Стефан Стамболов.

По това време Христо Белчев е женен за една от хубавиците по това време поетесата Мара Белчева, чието неголямо по размер творчество е неповторимо самостоятелно в историята на българската „ женска “ поезия. 

На 15 март 1891 година /стар стил/ той е погубен в центъра на София при несполучлив опит за нападение против министър-председателя Стефан Стамболов. Покушението, целящо възмездие за изтезанието на наказания за държавна измяна майор Коста Паница, е проведено от група македонски емигранти.

На последвалия развой на 11 юли са издадени четири смъртни присъди. Като подстрекател е наказан почтеният Петко Каравелов, който е затворен в Черната джамия. Друг наказан на процеса е Трайко Китанчев. По същото дело са обесени Светослав Миларов, Константин Попов, Тома Георгиев, Александър Карагюлев, а Спас Лепавцев е опрощение.

Истинските причинители на атентата са Наум Тюфекчиев, Димитър Ризов, Кръстьо Ножаров, Михаил Ставрев (Хальо) и Никола и Денчо Тюфекчиеви..

През 1905 година поетът Пенчо Славейков разгласява част от творчеството на Христо Белчев в книгата „ Избрани съчинения “ с просторен увод (препечатан и в „ Мисъл “).

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР